Úvod:
Chystáte se na dlouhou cestu, jejímž cílem je zdraví vaše či vašeho/vašich blízkých. Nebude to cesta jednoduchá, ale výsledky budou stát za vynaložené úsilí. Ať už chcete pomoci sobě, či svým blízkým, je potřeba si uvědomit, že začátek je ten nejtěžší.

Je potřeba postupně se na tu cestu vybavit, jak znalostmi, tak potřebným vybavením, zvolit si správnou “barvu” stezky, která bude náročná tak akorát a pak vykročit. Tělo má neuvěřitelnou schopnost regenerace a svoji vlastní moudrost. V každém momentu, se snaží nastolit rovnováhu. Představte si, že zakopnete a rozplácnete se na chodníku. Možná máte roztržené kalhoty, možná vám krvácí koleno, ale zvednete se a tělo se za pár dní zahojí a k nehodě se už nemusíte vracet ani v myšlenkách. Teď si představte, že vás přejel náklaďák. Přijede ambulance, v nemocni vás sešijí a poskládají zpět a bude trvat měsíce, možná i roky, než se vrátíte k plnému zdraví. Někdo možná bude i po několika letech rekonvalescence kulhat, ale co na tom? Přežili jste a můžete se dál radovat ze života. A o to při GAPS dietě jde. Jde o to, postavit základní fyzický pilíř znovu a dobře, aby se o něj zbytek imunitního systému a všech systémů v těle mohl opřít. Když se počítač “zakousne” resetujeme ho. Je to nejčastěji používaná rada: už jste zkusili vypnout a zapnout? A toto je v podstatě GAPS. Je to reset a restart.

Pár rad na cestu:

  1. převezměte zodpovědnost za svoje zdraví a za zdraví vašich dětí a vezměte ho do svých rukou. Tím ale myslím i to, když se bude dítě svíjet na zemi v pláči, že chce rohlík s marmeládou nebo bonbóny – bud’te bojovníci. Na prvním místě je teď vaše/jejich zdraví, nikoliv vaše/jeho/jejich pohodlí.
  2. naslouchejte své vlatní intuici a naučte se ji oddělovat od strachu. To dokáže místy dost potrápit. Ale z mojí vlastní zkušenosti, je intuice takové jemné upozornění, nikoliv myšlenka provázená záchvatem paniky.
  3. začněte důvěřovat tělu: dovolte tělu, aby se mohlo zbavovat všeho, čeho se zbavit potřebuje pomocí průjmu, horečky, rýmy, kašle a nezastavujte ani nepotlačujte tyto projevy. Často autistické dítě promluví po první “dovolené” a neregulované horečce.
  4. Naučte se řešit krize přírodními způsoby: půstem nebo částečným půstem (třeba pouze vývarem, džusy), homeopatií, detoxikačními koupelemi, aromaterapií, odpočinkem, saunou. Najděte si moudrou babku kořenářku, či vlídného homeopata či aromaterapeuta ve svém blízkém okolí.
  5. Pamatujte si v každém momentu, že jediné co musíte přežít, je tento jediný moment, tato jediná krize, tento jediný nádech a výdech a v každé chvíli vás čeká pouze jeden jediný krok. Přítomnost je jediný moment, který kdy budete mít k dispozici. Minulost i budoucnost jsou z hlediska přítomnosti nereálné.
  6. Oceňujte každý malý krok a zapisujte si pokroky i pády do deníčku. A pamatujte život se odehrává mezi dvěma póly – nádechem a výdechem, pozitivním a negativním, není to přímka, ale sinusoida.
  7. vytvořte si kruh podpůrných přátel, kteří vědí co děláte, proč to děláte a budou vám nápomocní. S ostatními, kteří nechápou, chápat nechtějí, či mají potřebu vás přesvědčovat, že to děláte špatně omezte styky, i kdyby se jednalo o vlastní rodinu.

Příprava:
Předtím než začnete, doporučuji pár dní či týdnů začít přecházet na „jinou stravu“. Většina Gaps dětí- dospělých má ve stravě spoustu jednoduchých karbohydrátů, většinou ve formě pečiva, cukru, těstovin, brambor a rýže. To se bude během prvních několika dní na GAPS dietě rychle měnit. A zároveň to bude největší výzva z několika důvodů:
Tělo je zvyklé na rychle dostupnou energii z cukrů – to má více proti, než pro. Jednak tím krmíte oportunistické organismy, které jsou do značné míry zodpovědné za všechny možné problémy, se kterými se potýkáte. Jednak cukr rozkýve inzulinovou křivku a to v podstatě na celý den, specielně pokud začínáte sladkou a nízkotučnou snídaní. Pak je vám vaše „vůle“ dost k ničemu, neboť tělo po celý den kompenzuje rozjetou inzulinovou lochnesku. Takže nejjednodušší, jak se zbavit celodenního “požírání” je dát si k snídani nějaký protein v kombinaci s tukem. To může být tak jednoduché jako bílé jogurtové/kefírové mléko nebo míchaná vajíčka na másle na slanině (opět domácí – farmářská bez nitrátů) k tomu nakrájet okurku, rajčátko, kedlubnu a máte to. Toto je rada pro přechodné období, takže až začnete, řid’te se výhradně doporučeními v knize. Cukr nehrad’te nesířeným sušeným ovocem, či syrovým či pečeným ovocem. Ale pouze pokud to dítě vyžaduje. Jinak je lepší se těmto věcem zcela vyhnout, protože v prvních fázích diety stejně nejsou povoleny.

Takže pokud začínáte studovat knížku, doporučuji už ted’ zavádět postupně zvládnutelné změny:
Už začněte vařit masové polévky.
Už ted’ vyměňte snídani (většinou rohlíky, sladké pečivo, mléko s křupkami) za například měkce udělaná vajíčka na másle se zeleninou.
Už teď zjišt’ujte, kde se dá v okolí koupit syrové mléko, farmářské máslo, kde vajíčka, kde maso, kde zelenina a ovoce.
Už teď začněte jednou týdně dělat jídlo z jater, ledvin, srdíček, případně se naučte je dávat do polévky.

Také budete muset zásadně změnit složení skladu jídla. Opravdu, jde o návrat k základním potravinám, což vám zásadně ulehčí nakupování, ale zároveň výrazně ztíží přípravu jídla. Když to vezmete krok po kroku, tak se z toho nemusíte později hroutit. člověk má přirozeně hrůzu z věcí, které nikdy nedělal a je třeba si uvědomit, že nejde o strach z ničeho reálného, jde pouze o pár myšlenek, kterým nemusíte věnovat pozornost.

Ještě jsem neviděla nikoho se zhroutit, protože nenakrájel dobře cibuli, špatně zamíchal máslo atp.. V momentě, kdy se postavíte ke sporáku, jste zvítězili. Něco se povede, něco ne, ale to už stejně znáte, že?

Úkoly několik týdnů před začátkem

Přečíst knihu
toto je zcela nezbytná část, které se nevyhnete. Uklidníte se tím, budete vědět do čeho jdete. A taky, když se v něčem zamotáte, kde v knize rychle najít odpovědi.

Úklid v domě
zbavte se veškeré nepotřebné chemie, od úklidových prostředků počínaje, prášky na praní máchadla, syntetické parfémy, osvěžovače vzduchu a krémy konče. Vše co nepotřebujete a můžete vyhodit, vyhoďte či věnujte někomu jinému. Potřebné věci nahrad’te ekologickými. Nejkritičtější jsou:
Prášky na praní
Prášek do myčky
Vše co se dotýká kůže a sliznic: mýdlo, šampón, krémy, zubní pasta

Popřemýšlejte také, kde bydlíte. Bydlíte uprostřed zamořené oblasti? Vedle vyského napětí či vysílače? Zauvažujte, jestli by nestálo za to, se přesunout časem do zdravější zóny. Vymět’te z ložnic večkerou elektroniku.
Úklid v kuchyni
Vyházet všechny teflonové pánve, hrnce, lívanečníky. Nahradit: Green Pans, nebo jakýmikoliv jinýmy s keramickým povrchem, litinovým, skleněným nebo nerezovým nádobím.
Všechno nádobí obsahující plasty (pouze které jsou BPA free jsou povolené), plastové fólie na balení potravin jsou prostě na cestě z domu. Mikrovlnku věnovat někomu, koho fakt nemáte rádi 🙂 Fritézu zasunout někam do kouta.

Dokoupit: co budete potřebovat do výbavy kuchyně:

  1. 1. velký hrnec na polévku
  2. škrabku na brambory/zeleninu
  3. pánvičky a lívanečník
  4. pařák na zeleninu
  5. mandolínové struhadlo na zeleninu
  6. Vodní filtr
  7. sklenice na kvašení zeleniny, jogurtu, smetany a kefíru
  8. struhadla, nože, atd…

Zjistěte si, kde sehnat základní potraviny a nakupte na delší dobu dopředu:

  1. máslo, z části uděláte ghee, část může na vás počkat v mražáku
  2. mléko na kvašení, jogurtů, kefíru
  3. smetanu na kvašení domácí kysané zeleniny
  4. vajíčka
  5. maso – hovězí, vepřové, kuřata, kachny, husy, ryby (může jít až na několik měsíců do mrazáku)
  6. ovoce a zelenina
  7. Olivový olej, kokosový olej, případně palmový tuk
  8. med nepasterizovaný (ten, který cukernatí je většinou ten neupravovaný)
  9. sůl: himalaiskou či keltskou
  10. základní doplňky – bioKult probiotika, pokud je podzim či zima tak olej z tresčích jater (v létě nahradí sluníčko)
  11. je-li léto pořid’te si bylinky v květníku
  12. ocet nefiltrovaný jablečný
  13. kvasné kultury na výrobu jogurtu a kefíru
  14. epsonova sůl a soda bikarbona na detoxikační koupele- ve velkém množství (např 5kg od každého)

Naučte se test citlivosti

obeznamte se, jak se správně dělá a vyzkoušejte si test citlivosti na potraviny. Je popsán v GAPS knize.

A začíname!
Tak, v klidu jste si početli a krok po krůčku se připravili. Žádný stres, že? Teď nastal den D a opravdu chcete začít. Vybrali jste si “barvu” stezky: začínáte tedy bud’ u plného Gapsu případně od rozšířenějšího intra, či úplně zgruntu, tak, jak bychom ideálně měli všichni, od masových vývarů.

Příprava alespoň 24 hod dopředu:
Začněte 1-2dny předem tím, že nakoupíte. Pak uvařte 10litrů masového vývaru. Jakékoliv maso s kostmi: např: celé kuře, hovězí žebra, kosti s chrupavkami, krky atd, naházejte do hrnce jakoukoliv zeleninu – mrkev, celer, petržel, kousek řepy, zázvor, cibuli česnek, sůl. Přived’te k varu, pak stáhněte a vařte 3-5hodin (dolévejte vodu dle potřeby)
pouze masové vývary (tak mastné, jak chcete- není nutné se nutit do moc tuku. Nechte vychladnout polévku a seberte tuk z povrchu. Uschovejte. Všechny živočišné tuky jsou výborné pod jakoukoliv zeleninu. Takže seberte do kastrůlku a použijte na pozdější vaření.
Připravte si domácí či farmářský jogurt, musí kvasit alespoň 24hodin dopředu, nezapomen’te (nikoliv kefír, ten má drsnější reakce).

Gurmáni si tady moc nepochutnají, ale vydržte za pár týdnů bude lépe 🙂

Co tedy můžete?

  1. Čistý vývar
  2. Vývar s masem, či s masem a zeleninou rozvařenou do mrtva
  3. Karbanátky z masa, s trochou strouhané zeleniny vařené v pánvičce ve vývaru.
  4. Ve vývaru dělané krémové polévky:
    cuketová
    dýňová
    květáková
    cibuli
    – uvařte důkladně (až se bude skoro rozpadat) květák, dýni, jakoukoliv jinou zeleninu ve zcezeném vývaru a rozmixujte ponorným mixérem, případně nechejte nemixovanou.
  5. Jakákoliv vařená zelenina, kromě těch, obsahujících hodně vlákniny. Zbavená šlupek, semínek a vláknitých částí, uvařená do “mrtva” – hodně do měkka. Může být nakrájená na špalíčky, tyčinky nebo jakkoliv jinak, ideálně vařená ve vývaru, případně v Ghee se solí.
  6. Medem slabě oslazený zázvorový čaj
  7. Případně můžete po lžičkách domácí kvašený jogurt či domácí kysanou smetanu, také můžete použít do schladlé polévky 1lžičku šťávy z fermentované zeleniny nebo můj milovaný citrón.

Kořenit v tuto chvíli nemůžete kromě bylinek. Ale můžete solit, a nechat je v polévce spařit – libeček, cibulkovou nať, medvědí česnek, pažitku, rozmarým, majoránku, bokový list, …

Pro případ naprosté nouze si vyrobte šidítko, místo cukru.
smíchejte 1:1 (nebo dle chuti a klidně od oka) množství ghee a medu. V případě cukrových abst’áků, motání hlavy, velmi nízkého krevního tlaku, dejte lžičku mixu. Omezte toto na naprosto nezbytné minimum – čím méně tím lépe. Ideálně nic.
Pozor: Ghee musí být tolerováno (což v 99% případů je, ale pro jistotu se ujistěte testem citlivosti).

Jak dlouho budete muset zůstat tady?
tak dlouho, dokud se nenormalizuje trávení: než odsud odejdete, neměli by být žádné průjmy, žádné zácpy, žádné bolesti břicha a nadýmání. Tato fáze je nejdůležitější pro zahojení střeva.

Držte se rady Dr. Campbellové:
lidé se zácpou mohou tučnější fermentované mléčné produkty – kysanou smetanu
lidé s průjmy budou profitovat z kefíru a jogurtu – více proteinových mléčných fermentovaných potravin

Recepty:

Ghee
kupte máslo. Nejlepší kvalitu, jakou jste schopni sehnat. Tyto tuky jsou ty, které budou vás či vaše děti léčit. Na jaře z jarní trávy obsahuje máslo nejvíce vitamínu K a čím oranžovější je, tím výživnější je. Případně, najdete-li dobrý zdroj, zamrazte si i na chladnější měsíce, protože lepší než na jaře už nebude…

Troubu zapněte na 50-60stCelsia. Dejte do pekáčku máslo a nechejte rozpouštět. Až bude máslo důkladně rozpuštěno, oddělí se mléčná složka – část jí bude plavat nahoře a většina bude sedět u dna. Pokuste se co nejopatrněji obě mléčné složky oddělit. Slijte čistý zlatavý tuk. Odměnou bude krásně žluté čiré Ghee, které po nějaké době ztuhne a zmléční. Uložte v ledničce a používejte na cokoliv: zeleninu, později na palačinky, do vajíček……

plný Gaps
Cuketové linguiny s bolognese omáčkou
cukety oloupejte škrabkou na brambory. A pak pomocí škrabky vytvářejte širší “nudle”. Cuketu otáčejte poctivě dokola. Semínka vyhoďte. Nudle dejte na pár minut na páru na pařáček. Výsledek by měl být “al dente”.
Omáčku udělejte klasicky – nejlépe z čerstvých rajčat. Můžete použát i rajčata zavařená ve skle. Plechu se radši vyvarujte neboť většina plechovek obsahuje vnitřní vrstvu, která obsahuje BPA(bisphenol A).
Nakrájejte hodně cibule a česneku, přidejte rozmarýn, týmián, bobkový list – himalájskou sůl.
dochut’te lžičkou medu.
Pomleté maso můžete dát do přepasírované omáčky povařit nebo je orestujte vedle na pánvičce.