GAPS (Gut and psychology syndrome – Syndrom zažívání/trávení a psychologie), je porucha, jejíž vysvětlení uznává propojení funkce trávicího traktu a mozku. Tento název byl vytvořen Dr. Natashou Campbell McBride v roce 2004 poté, co pracovala se stovkami dětí i dospělých s neurologickými a psychiatrickými poruchami, jako jsou poruchy autistického spektra, hyperaktivní poruchy, schizofrenie, dyslexie, dyspraxie, deprese, obsesivně kompulzivní poruchy, bi-polární poruchy a další neuro-psychologické a psychiatrické problémy.

Jak GAPS dieta vznikla?

Dr. Natasha Campbell McBrideGaps dieta vzikla primárně na základě specifické karbohydrátové diety, kterou Dr. Campbell McBride dále upravila do celého léčebného protokolu právě pro pacienty s poruchou autistického spektra a dalšími psychiatrickými poruchami.
Oblíbené rčení “jste to, co jíte” je nepřesné. Správně by mělo znít: “jste to, co dokážete strávit”. U dítěte s poruchou GAPS jsou potíže s trávením patrné již během prvních let života, často hned po narození. Střevní mikroflóra (dnes se nově označuje jako mikrobiom) dítěte má většinou nevhodné složení, která mu nepomáhá optimálně trávit stravu. Dítě často trpí kolikami, nadýmáním, zvracením, urputnými průjmy nebo naopak zácpami (případně zácpa je střídána prudkým průjmem) nebo jakoukoliv kombinací těchto potíží. Potrava ve střevech kvasí, není dobře strávena a nestrávené molekuly potravy a metabolické produkty střevních bakterií začnou skrze střevní stěnu postupně unikat do krevního řečiště (tzv. ”leaky gut syndrome” – syndrom propustného střeva). Odtud se skrze hematoencephalickou bariéru dostávají do mozku. Potíže s trávením doprovází spoustu jiných zdravotních problémů, jako např: opakované infekce horních cest dýchacích, záněty středního ucha, záněty močových cest, kvasinkové infekce, ekzém, astma, alergie a další. GAPS dieta se zaměřuje na uzdravení celého trávicího traktu, zacelení střevní sliznice a osazení trávicího traktu prospěšnými mikroorganismy. Díky zhojení trávicího traktu je pak celý organismus dobře vyživován. Jednotlivé funkce orgánů se upraví, včetně detoxikace organismu, která je u těchto dětí často značně narušená. Optimální detoxikace organismu je kriticky důležitá pro paciety s poruchou GAPS při jejich návratu ke zdraví.

Na jakých potravinách je GAPS dieta založena?

GAPS dieta doporučuje velké množství živočišných potravin s velkým podílem saturovaných tuků. Povolena je i veškerá zelenina kromě brambor, sladkých brambor a pastiňáku později se do stravy zařazuje zralé ovoce a ořechy a jako sladidlo se používá přírodní med. Dále velký důraz se klade na dostatečnou konzumaci domácích fermentovaných potravin, zejména zeleniny, domácího jogurtu a později i kefíru.

Co je ze stravy potřeba vyřadit?

Veškeré obiloviny, škroby, cukr, všechny mléčné výrobky kromě doma kvašených. Dále všechny polotovary, všechny konzervanty a další přidané látky.

Jak dlouho se dieta dodržuje?

Průměrně pacienti zůstávají na dietě 1 a 1/2 až 2 roky. Jsou ale případy pacientů, kteří zůstávají na dietě 5 a více let. GAPS dieta není kromě vyjímečných případů trvalým životním stylem, je léčebnou dietou, na které pacient zůstává přesně tak dlouho, jak je třeba k jeho úplnému uzdravení.

Potřebují rodiče pracovat s terapeutem?

Krátká odpověď zní ne. Existují stovky rodin, které se do diety pustily pouze na základě přečtení knihy a zvládly celý proces samy. Terapeut však může v případě potřeby přizpůsobit dietu potřebám pacienta a může pomoci při potížích.

Kdy je optimální s GAPS dietou začít?

Zjednodušeně, čím dříve, tím lépe. Ze zkušeností Dr. Campbell McBride vyplývá, že čím mladší dítě je, tím rychleji probíhá normalizace všech tělesných i psychických funkcí a tím lepší je prognóza návratu k plnému zdraví. Nikdy však není pozdě začít a u každého pacienta (i dospělého) je možné dosáhnout nějakého zlepšení.

Je GAPS dieta proveditelná v dnešních podmínkách?

Jednoznačně ano. Není jednoduchá, ale je proveditelná.