BLOG O MODERNÍ MEDICÍNĚ, TRADIČNÍM LÉČENÍ, VÝŽIVĚ A EKOLOGII S HLAVOU V OBLACÍCH A NOHAMA NA ZEMI
Czech / Česky English / Anglicky

O suplementech, superpotravinách a tak vůbec

Jak svůdné je číst si letáčky a popisky na krabičkách vitamínů. Vysvětlí vám, co vám chybí a případně, co by šlo zlepšit. A jak marketingoví guruové vědí, že dokud neležíte v rakvi, je co zlepšovat neustále.

Stačí si pustit pár reklam v telce. Ok. Dostali vás: koupili jste si to a to. Jenže jakmile propadnete ďáblovu pokušení a máte je doma, stávají se většinou tichou výčitkou vaší neschopnosti je polykat. První týden na vás vyčítavě koukají v kuchyni, druhý ve špajzu a pokud jste masochisti, tak třetí týden jsou opět v kuchyni. Koupit je jednoduší než je sníst. Protože let’s face it: nechutnají nám ani trošku. Není to jídlo, ani bonbónek. Jsou to pořád léky. Je to jako bychom dobrovolně polykali malé kamínky, které nás pak tlačí v žaludku a zároveň podvědomě vysíláme tělu signál, že jsme tak trochu z rovnováhy a tak trochu nemocní. Tato myšlenka nám rozhodně neprobleskne hlavou nad salátem, uzeným lososem nebo steakem. A nad talířem s večeří si také nepřeříkáváte: právě jsem snědla porci enzymů, chlorophylu, Omega 3 a extra porci železa s B12tkou jako dezertíkem.

Pozor, pozor, aby jste to nepochopili špatně! Naprosto stojím za tím, že je lepší je brát (ale tady je otázka jaké a jak dlouho), když naše tělo je skutečně mimo rovnováhu nebo když se naše každodenní strava skládá převážně z toho, co urveme na cestě za prací, krmíme se v restauracích, u benzínek a večer doma si maximálně namažeme krajíc chleba. Pak na 100% potřebujeme vitamíny, minerály, vlákninu, něco na detoxikaci atd atd.. Plošné studie populace na severní polokouli poukazují na několik téměř obecných nedostatků. Vitamín D, který v poslední době přitahuje velkou pozornost vědců a lékařů – je jedním z nich. Dále nedostatek vitamínu B12, Magnézia a v zemích bez přístupu k moři je to jód a omega 3. Pak už si každý k tomu přidá svojí modalitu. Každý jsme individuum a i stejný problém u deseti různých lidí se nedá řešit stejným klíčem, stejně tak jako deset různých lidí nebude prosperovat stejně i na té nejlepe vyvážené stravě. Na druhou stranu je pravda, že tělo nám díky tomu, že vykazuje nějaké ty bolístky, říká: hledej cestu, přibližně tudy. …

Ale zpět k vitamínům a minerálům a všem ostatním doplňkům. Ženy jsou obzvláště neochotné polykat pilulky. To pochopitelně neuniklo výrobcům. A tak se v poslední době objevilo pár nových trendů: vitamíny a doplňky rozpustné ve vodě, různé džusíky, a dokonce transdermální (přes kůži) použití. Tak třeba jeden z nejefektivnějších způsobů jak do sebe dostat tolik potřebné Magnesium je naložit se do vany s Magneziovou solí (Magnesium Chlorid) a nechat se Magnéziem “zrelaxovat”. A to už je jiná! A to se nám chce – relaxace ve vaně, zapálené svíčky….. Hmmmmm…..

Zajímavým fenomenem jsou všechny „zelené“ nápoje a tabletky. Kromě enzymů a minerálových kompexů je zde jednou z nejúčinnějších látek chlorophyl, jehož molekula má stejnou strukturu jako lidský hemoglobin, ale s jedním rozdílem: centrálním prvkem lidského hemoglobinu je Fe- železo, u chlorophylu je to Mg – Magnézium. Chlorophyl funguje jako taková malá „trasfuze“ (je to myšleno spíše jako paralela než doslovně). Ale je pravda, že se živiny lehce vstřebávají do krve a když toho vypijete víc, poznáte to na odlišném zabarvení moči. Tyto „zelené“ dobroty mají i spoustu jiných pozitiv v podobě minerálů, enzymů, jsou přirozeným energy drinkem, alkalyzují krev a hlavně mají schopnost vázat na sebe těžké kovy. Ale mají jednu nevýhodu chuťově jsou mírně řečeno neatraktivní. Pro mě tak, že velmi 🙁

Novinkou několika posledních let jsou takzvané funkční nápoje a potraviny. Ty mají za úkol přinést tělu něco specificky „účinného“. Třeba tak známý Red Bull vám dává křídla. To víme všichni. Také jsou takzvané „shots“ – mini nápojíčky, kde je koncentrát účinné látky – např. vitamínu C, L-karnitinu, kofeinu atp… V USA jsou hitem a velkou novinkou tzv. relaxační drinky, které někdy překvapí svým jménem či složením. Jeden, který mě zaujal se jmenuje Novocain. Příběh vzniku tohoto nápoje je docela zábavný: zubař dával popíjet před vrtáním a trháním zubů nápoj, který měl vynervované klienty uklidnit. A klienti i bez zubů odcházeli domů vysmátí a spokojení a začali se vyptávat, jestli by si sebou domů nemohli přinést trochu toho nápoje.. Když se to stalo po xté, zubaři svitlo, že evidentně existuje díra na trhu a šup – byl zrozen drink – Novocain. Mimochodem Novocain je anesteticum, které se skutečně používá při zubních výkonech a není tedy divu, že reklamním heslem je „Numb yourself“ – čili „umrtvi se“. V případě Red Bullu či Novocainu je účinnost asi nepopiratelná – nakopne či umrtví – tady není o čem diskutovat. Tak trochu mám pocit, že to je všechno, o co moderním lidem jde: přes den se nakopnout a večer umrtvit. Jaká je skutečná účinnost ostatních ostatních nápojů slibujících relaxaci, lepší myšlení, mladistvý vzhled, lepší imunitu, zůstává s otazníkem. Přece jenom drinky patří mezi potraviny a účinnost u nich nikdo nezkoumá.

Navíc velkou neznámou u všech možných doplňků, je tzv „bioavailability“- čili využitelnost pro živý organismus. Je totiž otázkou, jestli např. vitaminový komplex v karotkovém džusu bude mít stejnou účinnost, jako stejné množství množství uměle vyrobeného beta karotenu. Nějak tak podvědomě sázím na to, že vstřebatelnost určitých látek bude asi stejně individuální jako tendence k onemocnění. A pak se dostáváme k tomu, že často si myslíme, že něco potřebujeme a reálně naše tělo potřebuje úplně něco jiného…

Už se nemůžu dočkat té budoucnosti, kterou nám někteří futuristé z oblasti vědy malují: toalety, které budou analyzovat naši moč nebo zrcadla, na která dýchneme ještě před čištěním zubů a rovnou dostaneme předpis na vhodná jídla, kterými se máme dnes krmit, případně seznam vitamínů, které dnes zaručeně potřebujeme. Takové AMAROUNY jako ze seriálu “Návštěvníci”. Do té doby hrajeme trochu vabang minimálně se svojí peněženkou.

O dost zajímavěji vypadají takzvané superpotraviny. I když mají také definovaný účel, je přece jenom trochu širší a přece jenom jsou stále potraviny. Látky v nich jsou zabudované v přírodních komplexech a minimálně nám mohou chutnat. Asi nebudeme nadšeně chroupat chlorellu, která mezi ně 100% patří (jednobuněčnou modrozelenou řasu, kterou pěstovala i NASA ve vesmíru), ale za to si můžeme pochutnat na nápoji ze syrového kakaa (mimochodem plném magnézia) či zobat sušené plody Goji – kustovnice čínské (jednom z mála rostlinných plodů, který podporuje činnost růstového hormonu kromě mnoha jiných věcí).

Takže at‘ to nějak shrnu: vitamíny a minerály, enzymy atd.. proč ne? Ale s rozumem. Pokud jste nemocní, ideální by bylo nechat si udělat nějaký komplexní test a nechat lékaře určit pro vás terapeutickou dávku. U nás je to bohužel poměrně špatně dostupné. Né že by to naše laboratoře neuměly, horší je, že by to lékaři museli být schopní přečíst. A né, že by naši lékaři nebyli schopní to přečíst, ale on je ten problémek jaksi ještě hlubší. Nejprve by musel existovat veřejný lékařský konsenzus, že suplementy mohou mít a také běžně mají terapeutický účinek. Sice se naprosto věří na vztah nedostatku vitamínů a minerálů a nemocí. Možná bych měla říci: byla doba v moderní medicíně, kdy se na ni věřilo. Ale ta se postupně vytrácí až se vytratí úplně. Například vztah mezi kurdějemi a nedostatkem vitaminu C, nebo B6 a pelagrou nebo Berirberi a …o jódu a poruše štítné žlázy atd. Tady je souvislost jasná a jednoznačná. O tom dnes nikdo z lékařů nepochybuje. Vždyť za samotné objevení vitamínů se dávají Nobelovy ceny. Ale léčit s tím nemoci, které s tím přímo úměrně nesouvisí? Co třeba revmatoidní artritida? Roztroušená skleróza nebo rakovina? Je to opravdu jedno, co jíme? Někteří lékaři tvrdí, že většina suplementů má pouze jeden měřitelný účinek a to, kolik peněz stála vaše moč. (Ono, kolik stojí naše moč, bychom se měli ptát vždycky, nemyslíte? Ať už peníze tečou z naší vlastní kapsy přímo za vitamíny anebo opět z naší kapsy s odbočkou přes zdravotní pojišťovny). O tom, že potraviny mohou léčit, sice nepochyboval otec moderní medicíny Hippokrates, ale dnešní lékař výživě věnuje pouze okrajovou – pokud vůbec nějakou- roli. Proč? Protože to co léčí, jsou přeci lékaři ruku v ruce s léky. To je to, co se naučili, to je to co předávají. Nejlepší obrázek asi člověk dostane o vztahu moderní medicíny a výživy, když je donucen chorobou či jinou příhodou k hospitalizaci. Já osobně jsem druhý den po namáhavém porodu dostala v porodnici k snídani suchý tvrdý bílý rohlík a k obědu párek s čočkou. Z mého pohledu naprosto jasná zpětná vazba mezi tím, co si myslí lékař o výživě rodičky. Že to pan doktor nevařil? Ale kdyby mu to vadilo, tak by se s tím snad něco dělalo, ne? Tak co tedy? Brát či nebrat? Koupit anebo nekoupit? Zůstaňte při zemi a neinvestujte do toho tisíce. Najděte firmu, která se co nejvíce drží přírody, nedává do výrobků barviva, umělá dochucovadla a umělá sladidla. No, hodně štěstí! Co je týká superpotravin, tam to klidně rozjeďte pokud vám to peněženka dovolí. Doporučuji prodavači položit klíčovou otázku: Je to dobré- myslím tím “chutné”? Pokud zaváhá, sklopí oči, skočí do regálu nebo zamumlá něco jako: “No to víte, každej má jiný chut’ový buňky!” – tak utíkejte… Pokud testujete určitý výrobek, doporučuji brát ho nějakou dobu, alespoň 2-3 měsíce, pokud chcete určit, zda vám skutečně pomáhá. Pochopitelně za předpokladu, že vám po něm není špatně hned, pak ho pochopitelně neberte ani vteřinu a věnujte ho oblíbenému sousedovi, tchýni atp…

Tak lovu 3x nazdar!

Zobrazeno: 7 072 x

Napsat komentář

Nejnovější příspěvky
Nejnovější komentáře